Bijna drie maanden lang zijn hypotheekrentes vrij fors gedaald, maar die beweging lijkt te stagneren. Hypotheekrentes reageren hiermee op de rente-ontwikkeling op kapitaalmarkten, waar sinds enkele weken weer sprake is van licht stijgende rentes.

Financieel intermediair De Hypotheekshop ziet dat de eerste geldverstrekkers hun rentetarieven weer verhogen. Geldverstrekkers zijn door de recente stijging van rentes op kapitaalmarkten weer iets duurder uit als ze zelf lenen. Om hun winstmarges op peil te houden, is er dus druk op hypotheekrentes weer wat te verhogen.

De omslag van de rente-ontwikkeling op kapitaalmarkten heeft er mede mee te maken dat beleggers de afgelopen maanden erg optimistisch waren over de afkoelende inflatie. Ze gingen er daardoor ook vanuit dat centrale banken hun beleidsrentes snel zouden verlagen. Maar dat scenario is onzekerder geworden door uitspraken van centrale bankiers dat renteverlagingen niet op heel korte termijn in het vat zitten.

Rentes op financiële markten kunnen dus nog even op een wat hoger niveau blijven en dat raakt uiteindelijk ook de hypotheekmarkt.

Gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast: iets lager van 4% voor hypotheek met NHG

Uit gegevens van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar momenteel op 3,78 procent ligt, voor hypotheken mét NHG-verzekering. Voor hypotheken zonder NHG ligt de gemiddelde 10-jaarsrente op 4,28 procent. In oktober 2023 lagen beide 10-jaarstarieven nog zo'n 0,5 procentpunt hoger.

Maandagochtend lieten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster weten dat huizen op de krappe markt vorige maand 1,6 procent duurder zijn geworden vergeleken met december 2022. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat de huizenprijzen op jaarbasis hoger werden.

De Hypotheekshop noemt de periode van prijsdalingen op de huizenmarkt "opmerkelijk kort", omdat de flinke stijging van hypotheekrentes in 2022 huizenprijzen maar beperkt onder druk heeft gezet.

De gemiddelde prijs van een woning lag een maand geleden op meer dan 422.000 euro, 0,2 procent hoger dan in november. De stijging die het CBS en het Kadaster signaleren, komt omdat er nog altijd veel minder aanbod op de markt is dan de vraag naar woningen. Ook zijn de lonen hoger geworden en daardoor hebben kopers meer geld te besteden.

LEES OOK: Infographic: hypotheekrente is in korte tijd hard gedaald…maar historisch gezien nog steeds behoorlijk hoog